Judo een sport voor iedereen

Anna Paulowna

Voor jong en oud en voor zowel meisjes als jongens. Duizenden judoka’s beoefenen in de recreatieve sfeer met veel enthousiasme de judosport. Daarnaast is judo ook een Olympische wedstrijdsport.

Wie kent onze Olympische medaillewinnaars Anton Geesink, Wim Ruska, Mark Huizinga en van onze eigen vereniging afkomstig Edith Bosch niet? Veel judoka’s zijn actief in de wedstrijdsport. Zij trachten elkaar met een judoworp op de mat te werpen of hun tegenstanders met behulp van een grondtechniek onder controle te krijgen. De judoka gebruikt de kracht van zijn tegenstander om deze te overmeesteren.

Judo werd door Jigoro Kano (1860- 1938) ontwikkeld vanuit de traditionele Japanse vechtkunst Jiu Jitsu. Voor de pedagoog Kano was judo niet zomaar een sport. Hij beschouwde het vooral als een opvoedkundige methode. Door judo leer je positief omgaan met je agressie. Judo is bovendien een beschaafde sport met etiquette en regels. Respect opbrengen voor je (val)partner. Judo begint bij de Uitkomst al vanaf 4 jaar, op latere leeftijd instromen kan natuurlijk ook.


 

History

Judovereniging De Uitkomst is opgericht op 24 april 1974 en via (bij oprichting) sporthal De Veerburg, café De Uitkomst (aan de Molenvaart) en het voormalige schoolgebouw aan de Burg. Mijnlieffstraat in Anna Paulowna alwaar we bijna 30 jaar gehuisvest waren, zijn we nu weer gehuisvest aan/in sporthal De Veerburg. In deze hyper modern uitgeruste dojo wordt door ongeveer 225 (judo)leden wekelijks hard getraind om zo’n goed mogelijke judoka te worden of het lichaam fysiek in orde te houden. Deze leden variëren in leeftijd van geboortejaar 1947 tot en met 2010. Het niveau varieert van beginners met rode band tot en met ervaren wedstrijd judoka’s. Er zijn zelfs judoka’s met een derde-vierde-vijfde en zelf één zevende dan!).

Op dinsdag en woensdag (in diverse leeftijdsgroepen) vindt een technische training plaats, op vrijdagavond vindt de wedstrijdtraining plaats voor de judoka’s die ook aan wedstrijden en competities meedoen. Sinds oktober 2006 is de maandagavond bestemd voor een (steeds groter wordende) groep judoka’s met een verstandelijke beperking.

De Uitkomst heeft jeugdteams die aan de Regio Jeugdcompetitie en de West-Friese Jeugd Judocompetitie meedoen. Gedurende het judoseizoen wordt er in 10 resp. 5 competitieronden onderling gestreden tegen andere jeugdteams uit geheel Noord-Holland. De Uitkomst heeft ook een junioren en seniorenteam, dat meedraait in de groots opgezette West-Friese Judo Competitie. In een viertal klassen nemen in totaal 29 verenigen deel aan deze unieke judocompetitie. De Uitkomst komt in de op een na hoogste (1e klasse) uit.

Behalve de dojo, waar de judo-activiteiten (trainingen en wedstrijden) plaats vinden, heeft De Uitkomst ook een eigen fitnessruimte, dat voorzien is van allerlei hoogwaardige apparatuur, om de ledematen op diverse gebieden te trainen. De fitnessleden vormen te samen de fitnessafdeling van de vereniging en zij kunnen bij hun fitnessactiviteiten professioneel begeleid worden. Daarnaast wordt er trainingen en lessen gegeven in  keepfit - core stabilitytraining en Yoga (do-in)

Bij De Uitkomst worden de judolessen met zeer veel plezier en enthousiasme (én deskundigheid) verzorgd door Boy Prevos (7e dan) Kjell Tuinstra (3e dan)  Petra van Leeuwen (3e dan) Stefan Meeldijk G-judo(2e dan) en Willem van Leeuwen G-judo (2e dan). Elke judoka van ieder niveau (met verschillende sportieve en recreatieve doelen) komt aan zijn of haar trekken. Zo is Nederland’s beste vrouwelijke judoka, Edith Bosch, vroeger lid geweest van De Uitkomst en heeft zij daar de eerste stappen naar de topsport gezet. De judoka’s die ook sportieve prestaties willen boeken, kunnen meedoen aan de diverse teamcompetities en de vele individuele judotoernooien, die bijna wekelijks/maandelijks op de kalender staan. Hierbij worden de judoka’s begeleid door even enthousiaste coaches als de genoemde trainers. Dit alles heeft de afgelopen jaren ook regelmatig geleid tot kampioenschappen en vele titels op gerenommeerde nationale en internationale toernooien.

Judo is trouwens een sport, waarbij niet alleen sportieve prestaties tellen. Ook de sociale aspecten (onder andere respect voor je tegenstander en teamgeest en eerbied voor een aantal tradities) staan bij De Uitkomst in een hoog vaandel. Daarnaast is ook de onderlinge saamhorigheid en gezelligheid belangrijk.

 

 

 
archieffoto's
967396_454006621384890_2127587994_n - kopie.jpg
Sponsors
Frozenpeanut Photography
Your Frozen Moment.
Hoi Pipeloi
Kinderopvang.
StudiJoJess
Schoonheidssalon & Borduurwerk.
Euro Tyre
Spes autobanden.
E. van Westen Elektro B.V.
Elektrotechniek.
Drukkerij ROWA
Voor uw drukwerk.
Babyslofje-online.nl
kinderwarenhuis
Piet kop
Catering.
HUBO / P Broers B.V
Doe het zelf artikelen.